Режисьор: Антон Угринов Участват: Александър Кадиев, Стела Ганчева и др.   Министър в

...
 
Режисьор: Антон Угринов
Участват: Александър Кадиев, Стела Ганчева и др.
 
Министър в
Коментари Харесай

Време е за непристойност

 

Режисьор: Антон Угринов

Участват: Александър Кадиев, Стела Ганчева и други

 

Министър в оставка е най-новото амплоа на известния артист и тв водещ Александър Кадиев. Компрометиралият се политик е главен герой в комедията „ Без задръжки “ от Жорди Галсеран, премиерното заглавие в афиша на Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов “. Режисьор на пиесата на световноизвестния каталунски драматург е Антон Угринов. По думите му неговата театрална версия е композиция от законите на комедията и естетиката на престъпния род film noir.

Действието е напълно концентрирано в богаташката вила, станала причина за отдръпването на Изидре Гали от поста поради нечестния метод, по който я е придобил. Именно „ непристойното “ в другите му проявления се изследва в постановката. В контрастност с него са ослепително белите мебели, подредени амфитеатрално, което възприемаме още като знак за успеваемост и авторитет. Завръзката е сцената, когато, опрял дулото на револвера в слепоочието си, политикът бива пресечен от експанзивната поява на служителка на газова компания (Стела Ганчева). Настървението, с което тя стартира да му популяризира новите топ артикули, възпрепятствайки го да си тегли патрона, е поръчка за ироничния взор към протичащото се, характерен за Галсеран. Според личното му самопризнание „ няма нищо по-забавно от това да гледаме по какъв начин другите страдат “. В хода на събитията обаче фенът се затруднява да отсъди с решителност кой е „ палачът “ и кой – жертвата, защото героите нееднократно си разменят функциите. Свидетели сме, че и тези, които съставляват дъното на обществото, и другите, които заемат най-високите постове в страната, до съвършенство са овладели изкуството на лъжата. Последните не без цинизъм изповядват персоналния си опит, че „ хората не помнят бързо “.

„ Лъжата постоянно ме е вълнувала както в театъра, по този начин и в битието ни. Тя би могла да бъде форма на изкуство. Би могла да бъде инструмент за операция и послушание, би могла да бъде благородна, за да се запазят възприятията на другия, а би могла да бъде и метод на живот. В „ Без задръжки ” ще огледаме лъжата от всички страни по един подигравателен метод “, коментира режисьорът.

В облиците на мошениците, организирали скрит план против изпадналия и без друго в недружелюбност министър на индустрията и енергетиката, ни забавляват Рада Кайрякова, Борислав Захариев и Стефан Попов. А става ли дума за политика, алюзиите с родната реалност са неизбежни. Настойчиво към нея ни връщат реплики на героите, касаещи злоупотреби с публични поръчки, митинги, строене на автомагистрали. С някои свои характерни мимики персонажът на Александър Кадиев го раздава съвсем като изтъкнат наш настоящ общественик.

Следващите представления се играят на 28 октомври, както и на 2 и 22 ноември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР